İş Mahkemesinde İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar?

İcra Hukukunda Dava ve Türleri
Aralık 24, 2021
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Nedir?
Ocak 11, 2022
Tümünü Oku

İş Mahkemesinde İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar?

83074050 - construction law. helmet and gavel. stone table.

İş Hukuku davalarına özel mahkemelerden olan İş Mahkemeleri bakmaktadır. Bu davalarda işçi ve işveren/kurum arasında çıkan anlaşmazlıklar da görülmektedir. Özellikle iş sözleşmeleri iş hukuku davalarında öncelikli olarak yer almaktadır. İş sözleşmeleri, iş ilişkisi ya da kanundan doğan her türlü davalar bu mahkemelerin görev alanındadır. Eğer İş Mahkemesi yoksa bu davalara Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmaktadır. Bu davalarda merak edilen sorulardan biri de İş Mahkemesinde İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar sorusudur.

İş mahkemeleri özel bir kanun olan “7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu” ile kurulmuştur. Bu nedenle de özel mahkeme olarak görev yapmaktadır. Belli kurum ya da kişiler arasında çıkan uyuşmazlıklara bakmak için kurulan özel görevli mahkemelerdendir. Dava süresi, davanın durumu, anlaşmazlığın boyutu gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

İstinaf Başvurusu

Temyiz ya da istinaf için İş Mahkemesi kararını bir üst düzey görevli mahkemeye iletmek gerekmektedir. Burada istinaf kelime anlamı olarak hukuki ya da maddi açıdan kararın bir üst düzeydeki mahkeme tarafından yeniden değerlendirilmesi anlamına gelmektedir. Buradaki üst mahkeme Bölge Adliye Mahkemesidir. İstinaf mahkemeleri kurulmadan önce bu kararlara doğrudan temyiz yoluna başvurularak bakılırdı. Fakat istinaf mahkemeleri yürürlüğe girdikten sonra yani 20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren önce kişilerin Bölge Adliye Mahkemeleri’ne başvurma zorunluluğu getirilmiştir.

İstinaf başvurusu yapıldığında kararın hukuka uygun olup olmadığı tekrar değerlendirilecek ve dava uyuşmazlığına göre yeni bir karar verilecektir. İstinaf süresi iki hafta ile sınırlıdır. Yani bu başvurular tebliğ edildiği tarihten itibaren iki hafta içinde yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki hukuki açıdan ara karar alınmışsa istinaf başvurusu yapılamaz.

İstinaf süresi ise karar açıklandıktan duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden sonra yedi gün olarak belirlenmiştir. İdari yargıda ise istinaf süresi kararın Tebliğinden itibaren 30 gün olarak uygulanmaktadır. İstinafın yanıt süresi de bu sürelerle aynı şekilde ilerlemektedir.

İş mahkemeleri davaları işçinin işe iadesi, tazminat davaları gibi uyuşmazlıkların durumuna göre üç ya da beş duruşma arasında sürebilmektedir. Genel olarak iş davalarının görülme süresi 500-600 gün arasındadır. İş davalarında temiz sonucu yaklaşık iki yılda çıkmaktadır. Genel olarak istinaf mahkemelerinin yerel mahkeme kararının yenileme ya da geri çevirme oranları %20’nin üzerinde belirlenmiştir.

Bunu birlikte istinaf mahkemelerinin süresini etkileyen bazı kriterler vardır. Mahkemenin iş yoğunluğu, hâkimin yargılama hızı, kurumların müzakerelere cevap verme süresi gibi farklı unsurlar mahkemenin ve davanın süresini uzatıp kısaltabilir. Davanın ne kadar süreceği hakkında kesin bir bilgi vermek bu nedenle zordur.

İş Mahkemeleri ve istinaf, temyiz süreleri hakkında detaylı bilgi için Av. Kâmil Yıldırım büromuzla hemen iletişime geçebilirsiniz. İzmir Avukat ve Hukuki Danışmanlık Bürosu olarak İş Hukuku davalarının tüm süreçlerinde yanınızdayız.

Detaylı bilgi için is-hukuku sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın
close slider

    0532 517 33 95
    Harita