İş Davası Nedir? Nasıl Açılır?

icra-dosyasi-nasil-kapatilir
İcra Dosyası Nasıl Kapatılır? İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?
Eylül 28, 2021
Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir? Şartları Nelerdir?
Ekim 12, 2021
Tümünü Oku

İş Davası Nedir? Nasıl Açılır?

is-davasi-nedir-nasil acilir

İş davası, iş yerinde yapılan çeşitli haksızlıklara karşı açılan davalardır. Yani kişiler mevcutta bir haksızlığa uğradıklarını düşünüyor ise iş davası açabilirler. Bu dava çalışan kişi tarafından açılabileceği gibi iş veren tarafından, işçiye de açılabilir. Yani mahkeme her iki taraf için de karar verme yetkisine sahiptir.

İş davaları, mağdur olan kişiler tarafından açılır ve davacı davasının haklılığını ispatlamak durumundadır. Ayrıca iş davalarında önemli olan konulardan biri de davaların insanlar tarafından açılması ve işleyişinin yine insanlar üzerinden yapılması gerektiğidir. Örneğin bir firma için ya da kurum için dava açılacak olursa, temsilcilerin birer birey, olmaları önemli konulardan biridir.  Dava açılma süreci ise mağdur kişinin dilekçe vermesi ile ve bu dilekçenin kabulü ile başlamaktadır. Öte yandan davayı açacak olan kişilerin mutlaka SSK’lı olarak çalışıyor olması gerekir. Bilindiği üzere STK’sız işçi çalıştırmak ve kişilerin STK’sız çalışmaları ülkemizde yasaktır. Mahkeme önünde uğradığınız haksızlığa karşı kendinizi savunmak isterseniz mutlaka bu konuya ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde dava açma gibi bir yetkiniz de olmayacaktır.

İş Davalarına Hangi Mahkeme Bakar?

Her dava için farklı mahkemeler işlev görmektedir. İş davalarına ise yine iş mahkemeleri bakar. Ama davanın açıldığı bölgede iş mahkemesi yoksa bunun için yetki asliye hukuk mahkemelerine verilmektedir. Bu durumda asliye hukuk mahkemeleri, iş davalarını üstlenir.

Eğer davayı açan taraf birden fazla kişiden oluşuyorsa, bu durumda davacılardan birinin bulunduğu bölgede mahkeme süreci başlatılmış olur.

Dava iş kazaları gibi nedenlerden dolayı tazminat için açılıyorsa burada da mağdur olan kişinin yerleşim yerine yakın bölgede mahkemeler görülmektedir.

İş Mahkemesinin Baktığı Davalar Nelerdir?

Bilindiği üzere mahkemelerin baktığı davalar çeşitlilik göstermektedir. İş mahkemelerinin baktığı davalar ise İzmir en iyi iş hukuku avukatı tarafından savunulabilir. Bu sayede mağdur olan taraf mahkeme önünde kendini daha iyi bir şekilde savunma ve yasalara uygun olarak hakkını arama yetkisine de sahip olabilirler. İş mahkemesinin baktığı davalar ise;

  • İş mahkemesi, işçi ile iş veren arasında doğan sorunları ortadan kaldırmak ve çözüme ulaştırmak için davalara bakar. Burada maddi kayıplar veya manevi kayıplar hakkında mağdur taraf dava açabilir.
  • İş kazaları, iş yerinde yaralanma veya ölümcül iş kazalarından doğan davalara bakar. Tazminat konuları davalarda ele alınır. Ve mağdur tarafın ne kadar tazminat hak edeceğine karar verilir.
  • İş mahkemelerinin baktığı konulardan biri de çalışanların maddi kazançlarıdır. Örneğin; tazminat, kıdem tazminatı, mesaiye kalan kişilerin ne kadar ücret alacağı konularına karar verilir.
  • İşçilerin tatilleri yani bayram veya diğer resmi tatillerde işçilere karşı yapılan haksızlıklara bakılmaktadır.

Tüm bu davalar elbette tek taraflı, yani sadece işçiyi korumak amacı ile düşünülmemelidir. İş verene karşı işlenen haksızlıklara da bakılmaktadır.

İş Davalarında Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Arabuluculuğun amacı ise iş mahkemelerinin yükünü hafifletmektir. Davacı olan kişiler mahkemeye başvuru yapmadan önce mutlaka arabulucuya başvuru yapmalıdır. Buradaki hedef, sorunun arabulucular tarafından ortadan kaldırılmasıdır. Arabulucular iş veren ve işçilerin arasında doğan anlaşmayı her iki tarafın çıkarlarına uygun hale getirerek karar verirler. Ama arabuluculuk ile belli bir karara bağlanamayan durumlarda ise iş mahkemelerine dava açılabilir.

İş mahkemesine başvuru yapmak isteyen kişilerin dikkate alması gereken en önemli konuların başında iyi bir iş hukuku avukatı İzmir bünyesinden hizmet almak olacaktır. Çünkü mahkemeler için davalı tarafın veya davacı tarafın savunmaları oldukça önemlidir.

 

 

Bize Ulaşın
close slider

    0532 517 33 95
    Harita