İcra Dosyası Nasıl Kapatılır? İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?

miras-davasi
Miras Davası Türleri Nelerdir? Miras Davası Süreci Nasıl İşler?
Eylül 22, 2021
is-davasi-nedir-nasil acilir
İş Davası Nedir? Nasıl Açılır?
Ekim 5, 2021
Tümünü Oku

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır? İcra Dosyası Ne Zaman Düşer?

icra-dosyasi-nasil-kapatilir

Hayatımızda icra dosyası daireler doğrultusunda yapılan bir işlem olarak nitelendirilmektedir. Borçlu ve alacaklı olan kişilerden sıklıkla “İcra dosyası nedir? ya da “İcra dosyası nasıl kapatılır?” sorularını sıklıkla duyabilirsiniz. Herhangi bir sebepten kaynaklı özel ya da kamu kurumuna borçlu olan kişilerin borcunu ödemediği noktada ortaya çıkan bir kavram olarak icrayı tanımlayabiliriz. Alacaklı kişi, borçlu olan kişi belirlenen ya da belirtilen zaman dilimi içerisinde alacak olduğu miktarı temin edemediğinde icra mahkemelerine başvurma hakkında sahiptir. Bu durumda bir avukat ile anlaşma sağlanır. Daha sonrasında icra dosya işlemlerinin başlatılması için icra dairesi doğrultusunda gerekli olan dosyalar hazırlanmaya başlanır. Böylelikle borçlu olan kişini borcunu ödemesi için yasal bir takip durumu başlatılır. İlk olarak borçlu olan kişiye tebligat niteliğinde olan bir zarf iletilir. Bu gönderilen tebligatın içerisinde borç tutarı ve borçlu olan kişinin bilgileri yer almaktadır. Ödeme şartının yer aldığı resmi bir evrak olarak da nitelendirilebilir.

Borçlu olan kişiye yetkili kurum tarafından gönderilmiş resmi evrak oldukça önem taşımaktadır. Bu gönderilen evrak ile borçlu olan kişinin borcunu ödemesi için belirlenen süre aktarılır. Belirlenen süre bittiği taktirde borçlu olan kişi mala sahip ise haciz getirilir ya da borç, borçlu olan kişinin maaşına yansıtılır. Hatta mal haricinde taşınamaz olan mala da haciz işlemi uygulanabilmektedir. Bu durumun yaşanmaması adına borçlu olan kişi alacaklı olan kişinin avukatı ile anlaşma sağlayıp, uzlaşma talebinde bulunabilir. Ortada var olan borcun taksitlendirmesini isteyerek, taksitli bir şekilde bu borcu ödeyebilir.

İcra dosyası ile karşı karşıya kalan kişiler “İcra dosyası nasıl kapatılır?” sorusunun cevabını gözetir. Bu soru icra dosyası bulunan kişilerin sık sık sorduğu sorulardan birisi haline gelmiştir. İcra dosyasının kapanmasının en doğal ve ilk yöntemi icra dosyasına konu edilen borcun ödenmesidir. İcra dosyası kapsamında asıl alacak olan kişi, faizi ve diğer ferileri, icra takibini yapan avukat vasıtası ile yapılmış ise tahsilat harcı, vekalet ücreti ve bunun gibi masraf ve harçların bütünün ödenmesi durumunda icra dosyası tamamen kapanacaktır. Eğer varsa dosya üzerindeki hacizlerin bütünü kaldırılacaktır.

İcra Dosyası Nasıl Sorgulanır?

İcra dosyası sorgulama işlemi e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. E-devlet kapısı üzerinden imar barışı, doğum yardımı, ikamet belgesi, SGK dokümanı, icra dosyaları gibi benzer birçok işlem yapılabilmektedir. İcra dosyasını detaylı takip etmek için e-devlete web üzerinden giriş yapılmalıdır. Daha sonrasında e-devlet arama butonuna adalet bakanlığı yazmanız gerekmektedir. Çıkacak icra dosyası seçeneğine tıklayarak, icra dosyanız olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

İcra Dosyası Nasıl Düşer? İcra Dosyası Düşmesi Nedir?

Alacaklı kişi tarafından icra dosyasında bir yıl boyunca işlem yapılmaz ise icra dosyası arşive gönderilmektedir. Bu durum icra dosyasının düşmesi olarak da nitelendirilmektedir. İlk gereği alacaklı olan kişinin haciz isteme hakkının ödeme emri ya da icra emrinin tebliğinden sonra 1 yıl içersinde kullanılmaz ise düşmektedir. Bu noktada takip dosyası tamamen işlemden kaldırılır ve bir başka söylem ile dosya düşer. Ancak şu belirtilmelidir ki dosyanın düşmesi, borcun ortadan kaldırılması durumuna yol açmamaktadır. Alacaklı kişinin verecek olduğu yenileme dilekçesi ve bazı durumlarda yaptıracağı yenileme harcı ile beraber dosyayı arşivden çıkartabilir. Böylelikle dosya tekrardan işleme girer. Bu tip icra takipleri gerek borçlu gerekse alacaklı olan kişi tarafından çeşitli süreler ve usul kuralları barındırmaktadır. Bu noktada her aşamanın bir icra avukatı ile beraber yürütülmesi hak kayıplarının önüne geçecektir.

İcra Dosyasının Zaman Aşımına Uğraması

Bu konu birçok borçlu tarafından oldukça merak edilmektedir. İcra dosyasının hangi zaman diliminde zaman aşımına uğrayacağı konusu icra takibine konu edilmiş olan alacağın türüne göre değişiklik göstermektedir.  Örnek verecek olursak sözleşmeden doğmuş olan herhangi bir borçta zaman aşımı toplamda 10 yıldır. Sözleşmeye konu edilen bir icra takibi doğrultusunda zaman aşımına kesen sebepler yoksa 10 yıl içerisinde bu dosya zaman aşımına uğrar. Bu noktada tamamen zaman aşımı konusunda uzman olan bir avukattan yardım almak sizlerin doğru konulara değinmenizi sebebiyet verecektir. Lakin şunu söyleyebiliriz ki icra dosyası kapsamında alacak olan kişi tarafından borcun tahsili amacı ile borçluya uygulanan her işlem zaman aşımını kesmekte ve zaman aşımı süresini tekrardan başlatmaktadır.

 

 

Bize Ulaşın
close slider

0532 517 33 95
Harita