Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir? Şartları Nelerdir?

is-davasi-nedir-nasil acilir
İş Davası Nedir? Nasıl Açılır?
Ekim 5, 2021
islah-dilekcesi-nasil-yazilir
Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Ekim 19, 2021
Tümünü Oku

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir? Şartları Nelerdir?

Çiftler arasında yaşanan herhangi bir neden dolayı açılan boşanma davalarının, mahkeme tarafından reddedilmesi ve bu kararın kesinleşmesinin ardından ortalama 3 yıl geçmesine rağmen çiftler arasında anlamşam sağlanamaması, fiili boşanma davalarının açılmasına neden olur. Çiftler arasında evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına karar veren mahkeme, fiili boşanma davası şartlarına uygun görüldüğü takdirde boşanma işlemini sağlar. Fiili boşanma davasının açılabilmesi için taraflardan birinin açmış olduğu mahkemenin hâkim tarafından reddedilmesi, verilen ret kararının üzerinden en az 3 yıl geçmesi, geçen bu 3 yıllık süreç içerisinde çiftler arasında müşterek bir hayat kurulamaması gerekmektedir.

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davası Hangi Mahkemeden Açılır?

Fiili ayrılık nedeni ile boşanma davasını açılacağı şartlara uygun gösterilmesi takdirde, çiftlerden bir tanesi fiili ayrılık boşanma davası için aile mahkemesine başvurabilir. Aile mahkemesi bulunmayan küçük çaplı illerde ise asliye hukuk mahkemesine başvurularak aile mahkemesi sıfatıyla dava açılabilir. Boşanma davalarında en önemli şart, eşlerin son 6 ay içerisinde yaşamış olduğu bölgede bulunan mahkemelere başvurulmalıdır.

Fakat fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında, 3 yıl gibi uzun bir süreci kapsadığından, çiftlerin bu süre içerisinde aynı bölgede bulunmaları söz konusu olmadığından, kişi ya da kişiler bulundukları yerden fiili ayrılık nedeni ile boşanma davasını açabilir. Bu konu ile alakalı İzmir boşanma avukatı aracılığı ile bilgi ve destek almak faydalı olacaktır.

Fiili Ayrılık Nedeni İle Açılan Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Kanunlar gereğince reddilen bir boşanma davasında belirlenen süre içerisinde çiftler arasında anlaşmanın sağlanamaması, diili ayrılık nednei ile açılan boşanma davalarını gündeme getirir. Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davaları, normal boşanma davaları gibi belirli bir süreyi kapsar. Bu anlamda fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında, davayı açan kişinin davalının sunmuş olduğu delillerin bir araya toplanması, mahkemenin iş yoğunluğu, adli tatil gibi süreçler fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davası süresini değiştirebilir. Buna rağmen fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davaları, diğer boşanma davaları ile karşılaştırıldığında daha kısa bir zaman dilimini kapsar. Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarının oldukça kısa sürmesi için İzmir boşanma avukatı tavsiye edilebilir.

Fiili Ayrılık Nedeni İle Açılan Boşanma Davalarında Tazminat ve Nafaka Hakkı Var mıdır?

Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında taraflarda herhangi bir kusur arayışına girmek söz konusu değildir. Boşanma davalarında taraflardan herhangi birisinin nafaka ya da tazminat talebi olduğunda, boşanma işlemlerinde kusur unsuru aranır. Fakat fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında, kusur araştırması yapılmasına gerek yoktur. Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında, sebep olarak sadece bu fiili ayrılık boşanma davası şartlarının taşınıp taşınmayacağı araştırılır. Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında tazminat ya da nafaka talepleri davanın durumuna göre değişiklik gösterir.

Fiili Ayrılık Nedeni İle Açılan Boşanma Davasında Velayet

Fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davalarında, her iki tarafta çocuğun velayet hakkını talep ediyor ise mahkeme, çocuğun menfaatine göre karar verir. Bu anlamda hâkim tarafından çocuğun sosyal izleme raporları talep edilir, bu rapora göre çocuğun yararına olabilecek velayet hakkına mahkeme karar verir. Ayrıca çocuk idrak yaşında ise hangi ebeveynde kalmak istediğini mahkemeye bildirebilir. Çocuğun velayetini alamayan ebeveyne, normal boşanma davalarında olduğu gibi ebeveyn ile çocuk arasında kişisel ilişki günlerini takdir edilir.

Fiili Ayrılık Nedeni İle Açılan Boşanma Davalarında Avukat Zorunlu mudur?

Tüm boşanma davalarında olduğu gibi fiili ayrılık nedeni ile açılan boşanma davasında da hukuki sürecinin takibi ve temelinde sıkı bir hazırlık yapılması davanın reddedilmesinin önüne geçilmesinde faydalı olacaktır. Fiili ayrılık nedeni ile açılacak olan boşanma davasının hazırlıkları, dava süreci ile karar sonrası kesinleştirilen durumların takibi dava için büyük önem taşır. Dava sürecinin verimli bir şekilde gelişmesi için takip, ileride yaşanabilecek hukuki kayıpların yaşanmaması adına ve sürecin kısaltılması adına avukat ile yola devam etmek daha faydalı olacaktır.

Detaylı bilgi almak için Aile Hukuku sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın
close slider

0532 517 33 95
Harita