Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Neleri Kapsar?

islah-dilekcesi-nasil-yazilir
Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Ekim 19, 2021
bosanmada-kadinin-haklari-nelerdir
Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?
Kasım 3, 2021
Tümünü Oku

Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Neleri Kapsar?

bilisim-suclari-avukati

Bilişim, bilgisayar bilimi şeklinde tanımlanabilecek bir terimdir. Bilişim suçu ise dijital yollar ve internet aracılığı ile yapılan yasa dışı faaliyetler anlamına gelir. Bilişim suçları kapsamına giren birçok illegal işlem vardır. Ceza Kanunu’nu ihlal eden faaliyetler dijital ortamda ve internette yapılıyor ise bilişim suçu olur. Siber suçlar da bu anlama gelir ve günümüzde oldukça yaygındır.

Teknolojinin gelişmesi büyük bir gelişme olurken aynı zamanda beraberinde siber suçlar gibi kötü şeyleri de getirebilir. Dijital yolların kullanılması ile ortaya çıkan bu suçlar oldukça önemli sorunlara neden olabiliyor. Kimi zaman basit illegal işlemler olurken kimi zaman da daha büyük suçlar olabiliyor. Bu durumlarda bir bilişim avukatı aranması ve yardım alınması önemlidir. Avukat yardımıyla en az zararla kurtulmak sağlanır.

Bilişim Suçları Kapsamında Yer Alan Suçlar Nelerdir?

Bilişim suçları oldukça geniş kapsamlı olabilir. TCK doğrultusunda suç olarak kabul edilen birçok suçu kapsaması mümkündür. En çok meydana gelen suçlar arasında kredi kartı suçları, hakaret ve küfür, bilgi hırsızlığı, sahte belge oluşturma gibi suçlar yer alır. Genel olarak açıklamak gerekirse bilişim suçlarının bir sınırı yoktur. İnsanlar dijital yollar ve internet aracılığı ile pek çok suç işleyebilir.

Teknoloji çok gelişmiştir ve bu gelişme doğrultusunda da sahip olunan bütün teknolojik cihazlar aracılığıyla suç işlenmesi de mümkün oluyor. Aynı zamanda her geçen gün bilişim suçları kapsamında yer alan farklı suçlar ortaya çıkabiliyor. Bilişim suçları ile ilgili konularda bir bilişim avukatı yardımı almak önemlidir. Bu alanda uzman olan ve gerekli bilgilere sahip olan avukatlar sayesinde bilişim suçu davaları gerçekleştirilebilir.

Bilişim Suçu Örnekleri

Bilişim suçlarında birçok farklı örnek gösterilebilir. En fazla karşılaşılan ve yaygın olan suçlardan birisi istenmeyen iletilerin gönderilmesi oluyor. Yığın iletiler ve toplu mesajlar çeşitli unsurlar doğrultusunda bilişim suçları kapsamında yer alabiliyor. Bir başka bilişim suçu olarak dolandırıcılık gösterilebilir. Bilişim suçları içerisinde sık yaşanan önemli problemlerden birisidir. Teknoloji ve bilişim ögeleri kullanılarak yapılan dolandırıcılık işlemleri suçtur. Veri hırsızlığı, depolanmış bilgilerin silinmesi, bilgisayar girdilerinin değiştirilmesi, banka dolandırıcılığı, kimlik hırsızlığı ve benzeri işlemlerin tümü bu kapsamda yer alır ve bilişim suçudur.

Taciz içerikli ögeler ile rahatsızlık vermek de bir bilişim suçudur. Bunların yanı sıra saldırgan ve müstehcen içerikler gönderilmesi günümüzde oldukça fazla yaşanıyor. Bu durum da bir bilişim suçu olarak kabul edilir. Bilişim suçları için danışmanlık ve yardım alınması için bilişim avukatı ile görüşülmesi gerekir. İnternet üzerinde her gün birçok kişi birbirine hakaret ediyor. Bilişim suçları içerisinde yer alan hakaret, dava edilmesi durumunda cezaya tabidir.

Günümüzde internet üzerinden ticaret yapmak en popüler satış yöntemidir. Bu yöntemin illegal amaçlar için kullanılması bilişim suçu olarak kabul edilir. Yasa dışı ürün satışlarının gerçekleştirilmesi bu kapsamda yer alır. Bilişim suçları kapsamında daha ciddi cezalara tabi olan siber terörizm çok önemli bir suçtur. Devletler bu duruma karşı ciddi önlemler ve cezalar ile harekete geçiyor. Siber saldırılar da büyük çaplı önemli bilişim suçlarındandır. Bu ve benzeri suçlar konusunda uzman olan kişilere bilişim avukatı denir. Herhangi bir durumda yardım almak için bilişim avukatlarına danışılması ve onlardan hizmet alınması gerekir.

Bilişim Suçlarına Karşı Nasıl Dikkatli Olunur?

Bilişim suçlarına karşı önlem almak ve dikkatli davranmak isteyen kişiler interneti ve bilgisayar gibi teknolojik aletleri bilinçli kullanmalıdır. Özellikle önemli bilgilerin aldığı kişisel veya kurumsal bilgisayarlar ile güvenli olmadığı sürece internete bağlanmamak gerekir. İnternet üzerinde dosyaları paylaşmamaya özen gösterilmelidir. İnternette tanışılan kişilere özel bilgilerin, kredi kartı bilgilerinin verilmemesi gerekir. Aynı zamanda sizlere gönderilen linklere güvenli olmadı sürece girmemeniz de önemlidir. Bilişim suçlarıyla ilgili bir bilişim avukatı hizmeti ile yardım alabilirsiniz.

Bilişim Suçlarında Suç Duyurusu

Herhangi bir bilişim suçu için suç duyurusu yapılması gerekirse bunu deliller ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığına yapmak mümkündür. Aynı zamanda yasa dışı web siteleri konusunda suç duyurusu için İl Emniyet Müdürlüğü’nün ilgili mail adresine ihbar yapılabilir. Bilişim avukatı tutarak da bu konuda suç duyurusu yapmak ve dava açmak mümkündür.

Bize Ulaşın
close slider

    0532 517 33 95
    Harita