Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Nedir? Şartları Nelerdir?
Ekim 12, 2021
bilisim-suclari-avukati
Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Neleri Kapsar?
Ekim 26, 2021
Tümünü Oku

Islah Dilekçesi Nasıl Yazılır?

islah-dilekcesi-nasil-yazilir

Islah dilekçesi nasıl yazılır hukuk alanında taraflar tarafından araştırılan konulardan birisidir. Islah kelimesi; HMK’da yer alan 176. maddeye göre tarafların usul işlemlerini tamamen ya da kısmen düzeltilmesini ifade eden bir kelimedir. Bu bağlamda sunulan ıslah dilekçesi ile birlikte davacı taraf dava sebebi değiştirebileceği gibi davaya dair belirttiği eksik bilgi ve belgeleri tamamlayabilir.

İstenilen tazminat oranının da arttırılabildiği ve iş hukuku avukatı gibi uzman kişiler tarafından yazılması gereken ıslah dilekçesi, davacıya bir hak kazandırmayacağı gibi sadece dava sürecinde iddialarını ve belgelerini genişletebileceği bir süre kazandırır. Bu süreçte tıpkı davacı gibi davalı da ıslak dilekçesi vererek davası sürecinde ek belge ve bilgileri dosyaya sunabilme imkânı bulabilir.

Islah Dilekçesi Ne Zamana Kadar Verilir?

Davacı tarafından açılmış olan bir davanı hukuki olarak bir süreci vardır. Bu süreç içerisinde her husus belirli hukuki prosedürler üzerinden ilerler. Islah dilekçesi de bu prosedürlere tabii bir durumdur. Bu nedenle de ıslah dilekçesi verecek olan davalı ya da davacı tarafın mutlaka bu hukuki süreci takip edip doğru zamanlama ile dilekçelerini sunmaları gereklidir. Ayrıntılı bilgi edinmek için iş hukuku avukatı ile görüşme sağlayabilir.

Islah dilekçesi davanın neticelenmesine kadar geçen süre içerisinde Islah kurumuna verilebilir. Ancak Hukuk Genel Kurulu kararına göre taraflardan birinin davadan geri çekilmesi ya da davayı kabul etmesi sonrasında ıslah dilekçesi verilmesi mümkün değildir.

Yargıtay’dan tekrar geri gelen dosyaların incelenme aşamasında, istinaf ve temyiz sürecinde de ıslah dilekçesi Islah kurumu tarafından kabul edilmez.

Islah Dilekçesinde Neler Talep Edilebilir?

Islah dilekçesi, her dava kapsamında yazılabildiği gibi özellikle iş hukuku avukatı İzmir ile iş hukuku davalarında çok sık yazılan dilekçe türüdür. Sadece davacının değil ayrıca davalı tarafından ıslah dilekçesi yazma hakkı vardır. Islah dilekçesinde dava türünün, dava isteklerinin ve davaya bağlı tazminat miktarının değiştirilmesi talep edilir.

Islak dilekçesi yazan taraf davaya dair varsa eksik verdiği bilgi ve belgeleri tamamlayabileceği gibi talep ettiği tazminat miktarının artırım yoluna da gidebilir. Bu nedenle de ıslak dilekçesi geniş kapsamlı bir dilekçedir. Ancak dava türüne göre uzman bir avukat ile yazılmalıdır.

Islah Dilekçesi İle Yapılamayacak İşlemler

Hemen her dava türünde ıslah dilekçesi yazılabiliyor olsa da bazı durumlar vardır ki bu durumlarda ıslah kanunen mümkün olmadığından ıslah dilekçesi ile değiştirilme yapılamaz. Boşanma davalarında, velayet davalarında, iş hukuku davalarında gibi birçok dava türünde davacı ya da davalı taraflar ıslah dilekçesi verebilir, bu dilekçe ile davanın içeriği ve kapsamı genişletilebilir.

Bilirkişinin yazmış olduğu raporlar, tanıkların dava sürecinde vermiş olduğu ifadeler ve tutanaklar ıslah dilekçesi kapsamı dışındaki durumlardır. Bu durumlarda ıslak dilekçesi ile işlem yapmak mümkün değildir. Nitekim dava sürecinde bilirkişi raporları, tanık ifadeleri ve tutanaklar üzerinde değiştirme yapılması kanunen mümkün değildir. Detayları öğrenmek ve uzman bir kişi desteğini iş hukuku avukat yardımı ile çözüme kavuşturabilirsiniz.

Islah Dilekçesi Örneği

Islah dilekçesi yazarken öncelikle mahkemenin sulh mu yoksa asliye hukuk mahkemesi olduğu bilinmelidir ve bu doğrultuda dilekçeye başlanmalıdır. Dilekçede mutlaka tarafın talebi açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Bu bilgiler doğrultusunda örnek bir ıslak dilekçesi şu şekilde yazılabilir;

………. Sulh / Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne

DOSYA NO:

DAVACI:

VEKİLİ:

DAVALI:

VEKİLİ:

KONU: (Burada dilekçeyi verecek olan davalının ya da davacının ıslah kurumundan istediği talep açık bir şekilde belirtilmelidir.)

NETİCE VE TALEP: (Bu bölümde konu kısmında belirtilen isteğe yönelik “gereğinin yapılmasını arz ederim.” şeklinde bir talep cümlesi yazılır.

Davacı / Davalı Vekili imzası

Dilekçe, tarafların avukatları aracılığı ile yazıldığından dilekçenin sağ alt köşesinde de tarafın vekilliğini yaptığı iş hukuku avukatı İzmir adı soyadı ve imzası bulunmalıdır.

Detaylı bilgi almak için İş Hukuku adlı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın
close slider

0532 517 33 95
Harita