Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

bilisim-suclari-avukati
Bilişim Suçu Nedir? Bilişim Suçları Neleri Kapsar?
Ekim 26, 2021
ozel-hayatin-gizliligi-sucu
Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu ve Cezası Nedir?
Kasım 11, 2021
Tümünü Oku

Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?

bosanmada-kadinin-haklari-nelerdir

Boşanma, eşlerden birinin hukuken işlem başlatıp evliliği sona erdirmesi işlemidir.  Evliliğin yasal olarak sona ermesi anlamına gelmektedir. Bu durumda iyi bir boşanma avukatı bulma arayışı ve İzmir boşanma avukatı tavsiye alma durumu başlar.

Verilere bakılarak boşanma istatistikleri, 2019 yılında 156 bin 587 iken 2020 yılında %13,8 azalarak 135 bin 22 oldu. Yine de bu oranı göz ardı etmemek önemlidir. Eski dönemlerden beri gerçekleşen boşanma eylemi gün geçtikçe ne yazık ki artmaktadır.

  •  Boşanmada öncelikle anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi olacağına karar verilir. Çünkü bu karar yargılamayı oldukça etkileyecektir. Kimi boşanma işlemleri anlaşmalıyken kimisi de çekişmeli gerçekleşir. Özellikle çekişmeli davalar daha uzun ve yorucu bir süre içerisinde gerçekleşirken anlaşmalı davalar boşanma avukatı İzmir ile boşanma işlemi daha kıza ve kolay bir şekilde halledilebilmektedir.
  •  Günümüz şartlarında bazı boşanmalar anlaşmalı olacağı düşünülürken ortada bir mal varlığı, velayet söz konusu ise taraflar fikirlerini genelde değiştirip çekişmeli boşanma işlemi ile devam etmektedirler.

Boşanma Davasında Kadının Haklarını İnceleyelim;

  1. Öncelikle, Kadının Boşanma İsteme Hakkı
  2. Ayrı Yaşama Hakkı
  3. Çocuk ile Kişisel İlişki Kurma Hakkı
  4. Kadın için Tedbir Nafakası Hakkı
  5. Çocuk için Tedbir Nafakası Hakkı
  6. Kadın Eşin Manevi Tazminat Hakkı
  7. Ziynet Eşyası Alacağı Hakkı
  8. Mal Rejiminden Kaynaklı Alacak ve Haklar
  9. Aile Konutu Şerhi Konulmasını İsteme Hakkı
  10. 6284 Sayılı Yasadan Kaynaklanan Koruyucu Tedbirlerin Uygulanmasını Talep Etme Hakkı
  11. İştirak Nafakası Hakkı
  12. Yoksulluk Nafakası Hakkı
  13. Kadının Velayet Hakkı
  14. Kadının Maddi Tazminat Hakkı
  15. Ücretsiz Avukat Talep Edebilme Hakkı
  16. Ortak Konutun Özgülenmesini Talep Etme Hakkı
  17. Çocuğun Teslim Edilmesini Talep Etme Hakkı
  18. Çocuğun Tedbiren Velayetini Talep Etme Hakkı
  19. Kadının Kendi Eşyalarını Talep Etme Hakkı gibi birçok hakka sahiptir.

Şimdi kısaca bunlara değinelim.

  • Kadının Boşanma İsteme Hakkı: Kadın eşinden ayrılmak istiyor ise boşanma davası açabilir. Beraberlikleri süresinde psikolojik, fiziksel, sosyal ya da cinsel saldırıya, şiddete uğrayabileceği gibi bu sebeplerden ötürü bitirmek istemesi oldukça normaldir. Eşini sevmeyen, hayatını onla geçirmeye devam etmek istemeyen ya da eşinden rahatsızlık duyup yanında durmak istemeyen bir kadın bu sebeplerden ötürü davayı açma hakkına sahiptir.
  • Kadının Ayrı Yaşama Hakkı: Türk Medeni Kanunu’nun 197. Maddesine bakılarak, “Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.” düzenlenmiştir. Eğer ki bir kadın şiddet görüyorsa, rahatsızlık var ise ayrı yaşama hakkına sahiptir. Kanun açık ve net bir şekilde ailenin durumu ciddi oranla bozulur ve tehlikeye düşerse kadın ayrı yaşama hakkını kullanabilmektedir.
  • Nafaka İsteme Hakkı: Kadın eş, çiftin evlilik beraberliğinde daha az kusurlu ya da kusursuz olması halinde eşinden dava devamında tedbir amaçlı dava sonunda kesinleşmesi üzerine yoksulluk nafakası talebinde bulunabilir. Evlilik yaşanırken bir iş sahibi olmayan, evde ütü, çamaşır, bulaşık vs. temizlik işlerini üstlenen bir kadının geçinmesi oldukça zor olacağı gibi nafaka alma hakkına sonuna kadar sahiptir. Günümüzde yaşanan çoğu boşanmada kadın eş nafaka almaktadır.
  • Kadının Eşinden Tazminat İsteme Hakkı: Kadın eş, evlilikte yaşanan problemler, verilen zararlar, kusurlar nedeniyle evliliğin bitmesiyle eşinden tazminat isteme hakkına sahiptir. Ayrıca kadın eş, eşi tarafından psikolojik, ruhsal bunalım yaşadıysa, haklarından mahrum bırakıldıysa, yaşam sevinci bitmiş ve hayatı ruhsal olarak zedelenmiş ise manevi tazminat alma hakkına da sahiptir.
  • Boşanma Davasında Velayet İsteme Hakkı: Boşanma eyleminde bilinen bir yanlış vardır. Annenin ekonomik durumu kötü ise çocuğun velayeti babaya geçer gibi bir durum her zaman doğru değildir. Velayet durumlarında öncelikli sıra her zaman çocuğun menfaati içindir, onun ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olabilmesi içindir. Çocuklar anne bakımına muhtaç yaşta ise anneye ayrıca çocukların bakımını babadan daha iyi yerine getirebilecekse yine anneye velayet verilir.
  • Kadının Uzaklaştırma Kararı Alma Hakkı: Kadın eş, eğer eşinden şiddet görüyorsa evinden, iş yerinden derhal uzaklaştırılması, sosyal medya üzerinden bile kendisine ulaşmaması yönünde bir karar aldırabilme hakkına sahiptir.

Günümüzde git gide sayısı artan boşanmaların sonunu görmek mümkün değil. Psikolojik ve ruhsal açıdan oldukça uzun ve zorlu bir süreç olan boşanma eylemi en çok da çocuklar için zor. Bu dönemi onlara yansıtmamak aileler için en doğru seçim olacaktır.

Detaylı bilgi almak için Boşanma Avukatı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın
close slider

0532 517 33 95
Harita