Çekişmeli boşanma davasında hâkim neler sorar diye merak ediyorsanız aklınızda yer alan tüm soruların yanıtlarını bu yazıda bulabilirsiniz. Oldukça yıpratıcı ve zorlu bir süreç olan çekişmeli boşanma davalarında iki taraf da birçok konuda endişelenmektedir. Bu endişeyi de hakimlerin soracağı sorulara verilecek yanıtlar oluşturur. “Eğer yanlış bir yanıt verirsem, haklı olmama rağmen haksız konumuna düşerim” korkusu pek çok insanı hataya sürükler.
İki tür boşanma vardır. Çekişmeli boşanma ya da anlaşmalı boşanma. Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanma arasındaki belki de en önemli fark, yasal sürecin maliyeti ve süresidir. Her iki türde de boşanma davası açmak genellikle aynı maliyete sahip olsa da çekişmeli boşanma sürecindeki eşlerin, boşanmayla ilgili çoğu konuda hemfikir olan bir çifte kıyasla daha uzun bir süreç geçirmesi beklenir.
Aldatma nedeniyle boşanma davaları çekişmeli boşanma denilince akla ilk gelen davalardır. Bu davalarda hakimlerin sorduğu sorular aşağıdaki gibidir:
Tüm bu konular hakkında bilgi toplayan hâkimin zihninde dava ile ilgili genel bir kanaat oluşur. Eğer bu kanaat yeteri kadar net bir şekilde oluşmamışsa taraflara daha geniş kapsamlı sorular da sorulabilmektedir.
Boşanma davasında hâkim davacıya neler sorar sorusu özellikle haklıyken haksız duruma düşmemek isteyen kimseler tarafından merak edilmektedir. Aslında bu soruya verilebilecek tek ve net bir yanıt bulunmamaktadır. İlk duruşmada hâkimi, taraflar ve evlilik hakkında geniş bir bilgi toplar. Bu sebeple sorulması gereken sorular taraflara yöneltilerek verilen yanıtlar hakimler tarafından analiz edilmektedir.
Çekişmeli boşanma davasında hâkim nelere dikkat eder sorusunun cevaplarını sırlayacak olursak, hakimler:
Çekişmeli boşanma davasında ilk duruşma genellikle hâkimin ön bilgi topladığı duruşmadır. Hukukçular arasında bu duruşmalara “ön inceleme duruşması” da denilebilmektedir. Davada yer alan iki tarafın mahkeme heyetine iki kere dilekçe sunma hakkı bulunmaktadır. Davacı taraf, davayı açma dilekçesini sunarken davalı taraf da yanıt dilekçesini sunar. Dilekçelerin mahkeme heyetine sunulması için ise 14 günlük yani 2 haftalık bir süre bulunmaktadır. Davanın açılma zamanından 5 ile 6 ay sonra ise ön inceleme duruşması denilen ilk duruşma açılmaktadır. İlk duruşma sırasında hâkim, davanın şartlarını ve yapılan itirazları inceler. Böylelikle taraflar arasında baş gösteren uyuşmazlıklar kesin bir şekilde belirlenmektedir.
Boşanma süreci özellikle çekişmeli boşanmalar oldukça karmaşıktır. Bu nedenle çekişmeli boşanmada eşler mutlaka deneyimli bir boşanma avukatı ile konuşmalı ve yasal hakları konusunda bilgilendirilmeli, tam anlamıyla korunmalarını sağlamalıdır.
Çekişmeli boşanma davalarında alanında uzman çekişmeli boşanma avukatı ile iletişime geçiniz…