Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

İştirak Nafakası Nedir?
Ağustos 4, 2021
Ceza Yargılamasında Hukuka Aykırı Deliller
Ağustos 26, 2021
Tümünü Oku

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Anlaşmalı boşanma protokolü eşler arasında ayrılık kararı net olarak alınması ile birlikte tarafların rızası ile hazırlanan bir sözleşmedir. Söz konusu sözleşme içeriğinde ise varsa evlilik birliği içerisinde alınan malların nasıl paylaştırılacağı, çocukların velayetleri gibi karşılıklı olarak eşlerin birbirilerinin kararlarına saygı duyarak hayatlarını kurallar çerçevesinde ayırma protokolleridir.

Aile mahkemelerine sunulan bu protokol eşler arasında kurulan bir sözleşme olup, tarafların kendi istekleriyle evlilik birliğinin temelden sarsıldığını niteleyen ve hâkime sundukları bir dilekçedir. Anlaşmalı boşanma protokolü evlilik önceli alınan malların paylaşımından değil, evlilik tarihi itibariyle ve boşanma protokolünün hazırlandığı güne kadar var olan süreç içerisinde alınan malların ayrımını içermektedir.

Boşanma Protokollerinde Velayet

Eşlerin boşanma kararlarının ardından çocukların ya da çocuğun velayeti en önemli gündem maddesi olmaktadır. Çocuklar anneye ihtiyaç duydukları dönemlerinde ilkokul çağına kadar ki var olan süreç zaruri olarak annede kalma süreçlerini gerektirmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü çerçevesinde velayeti alan taraf sözleşme kuralları gereği belirlenen günlerde çocuğunu diğer eş’e teslim etmek zorundadır. Boşanma eylemi sırasında çocuklar bir mal gibi görülmemeli ve onların ne istedikleri özel olarak pedagog eşliğinde sorulmalıdır.

Çocuklar çoğunlukla anneleriyle bir hayat sürdürmeyi tercih etselerde bazı durumlarda babalarıyla da vakit geçirmeyi tercih edebilirler. Ebeveyn olmak son derece önemli ve oldukça zor bir unsurdur. Anlaşmalı boşanma protokolü maddeleri gereğince önemli günler ve bayramlarda çocuğun hangi ebeveyn ile kalacağı kararlaştırılır. Bu maddelere ve kurallara çocuk aksini istemedikçe riayet edilmektedir.

Boşanma Protokolü Hangi Durumlarda ve Nasıl Hazırlanır?

Öncelikli olarak tarafların ikametgâh adresleri belirtilerek açık kimlik bilgileri yazılmalıdır. Ardından neden boşanmak istediklerini sözleşmeye konu olarak belirtmeleri gerekir. Bu işlemin sonrasında da maddeler halinde eşlerin kendi aralarında almış oldukları kararlar yazılmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolü içinde yer alan bu kararlar maddeler halinde sıralanırken şu detaylara dikkat edilmelidir;

  • Varsa çocuğun ya da çocukların velayet süreçleri ve ne şekilde hangi günlerde karşı taraf ile görüşecekleri,
  • Nafaka miktarı ve ödeme günleri,
  • Paylaşılan malların kimde ve ne şekilde kaldığı,
  • Bankalarda ortak hesap varsa çocukların adına olan hesap üzerinde söz sahibi olma durumu gibi birçok konuda tüm detaylar açıkça yazılmalıdır.

Sonuç olarak her iki taraf karşılıklı olarak bir sözleşme hazırlamaktadır. Bu yaşamlarının geri kalan kısımlarında ise bu sözleşme kuralları gereğince hareket etmeleri gerekecektir. Bu nedenle söz konusu Anlaşmalı boşanma protokolü son derece önemli bir detay olarak boşanma sırasında eşlerin yer verdiği detaylar arasındadır.

Anlaşmalı boşanma protokolü bir vekil tarafından hazırlanması daha yerinde ve doğru bir karar olacaktır. Söz konusu protokol adı altında yer alan bir sözleşmedir. Bu sözleşme ise yapılacak olan bir hata ve bilhassa iyi niyetli olmayan karşı taraf söz konusu olduğu durumlarda mutlaka kişilerin bir avukat ile anlaşması gerekmektedir. Kanunlar üzerinde kişilerin tüm haklarını biliyor olması son derece önemli bir detaydır. Boşanma protokollerinde iyi niyet esas alınmaktadır. Her iki tarafta iyi niyet ilişkisi içerisinde birbirlerinden ayrılma kararı alıyor olmalıdır. Söz konusu bu durum her zaman bu şekilde gerçekleşmemektedir. Bu nedenle karşı tarafın iyi niyet ilişkisinde şüphe duyulması durumunda bir vekil aracılığı ile yardım alınması son derece önemli bir detay olacaktır.

Kişilerin hak ve özgürlüklerini belirleme noktasında avukatların aydınlatma konuşmaları yeterli olmaktadır. Kanuni vekiller olan avukatların bu konularda son derece güvenilir kişiler olarak bilinmesi ise oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolü imzalanırken mutlaka güvenilir bir vekil aracılığı ile kontrol ettirilerek sözleşmenin imzalanması gerekmektedir. Detaylı bilgi ve alanında uzman İzmir boşanma avukatı için bizimle iletişime geçin.

Bize Ulaşın
close slider

0532 517 33 95
Harita