İştirak nafakası, hukuki anlamda bir niteliği bulunan aile hukukundan doğan bireysel bir borçtur. Her ay belirlenen tutar miktarınca ödenmesi zorunludur. Dava sürecinde ve sonlandıktan sonra ödenmesi düzenli şekilde devam eder.
Aile hukukunda boşanma sonrası sadece eş nafaka almaz. Çocukların da bu konuda bazı hakları bulunmaktadır. Çocukların eğitim ve bakım giderlerine her iki eşin maddi olarak katkı sağlaması gerekmektedir. Eğer ki eşlerden birinin maddi gücü bulunmuyorsa bu giderler nafaka şeklinde tahsil edilir.
Evlilik sonrası dönemde de ebeveynler çocuklarının bakım, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak ile sorumludur. İştirak nafakası sayesinde bu durum devlet tarafından kontrol edilebilmektedir.
İştirak nafakası velayet hakkı ile ilgili bir yükümlülük değildir. Yoksulluk nafakasında olduğu gibi eşler arasındaki kusurlu sayılan davranışlar vb. dikkate alınmamaktadır. Çünkü eşlerden ziyade çocukları korumak için var olan bir nafaka türüdür.
Eğer çocuk ergin bir birey değil ise iştirak nafakası boşanma sonrasında da talep edilebilmektedir. İllaki dava sürecinde olunması gerekmemektedir. Çocuklar bu nafakadan eğitim yaşamları son bulana kadar yararlanabilirler.
Ergin olan çocuklarda ise farklı bir süreç söz konusudur. İyi bir aile hukuku avukatı tüm bu süreçler hakkında bireylere önderlik edecektir. Bu nedenle kesinlikle sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi adına bir aile hukuku avukatı ile anlaşma sağlamak en doğrusu olacaktır.
İştirak nafakası miktarı belirlenirken bazı unsurlar göz önünde bulundurulmaktadır. Bu durumlar:
İştirak nafakası ödemek ile yükümlü olan tarafın sahip olduğu mal varlığının hesaplanabilmesi için mal müdürlüğü, banka, tapu sicil müdürlüğü vb. yerlere gidilmesi ve resmi yazı yazılması çok önemlidir.
Sonrasında polis tarafından da bu hesaplamalar yinelenecektir ve asıl uygulama tespiti bu şekilde yapılmaktadır.
Eğer ki nafaka ödemek zorunda olan tarafın bir geliri yoksa eğer bu durumdan kişinin kendisi sorumlu değilse nafaka ödeme zorunluluğu ortadan kalkar.
Eğer hakim kararı sonucunda bir birey iştirak nafakası ödemek ile yükümlü ise bu kişinin her ay peşin olarak ödeme yapması gerekmektedir.
Ödeme sadece para ile yapılabilir. Başka bir durum belirtilmediği müddetçe ödenecek olan para Türk Lirası cinsinden hesaba yatırılır.
Ödeme zamanı resmi şekilde belirlenir. Bu zamanın hesaplaması yapılırken çocuğun ihtiyaçlarının yoğunlaştığı bir zaman dilimi ve bireyin çalıştığı yerden ödeme aldığı günler hesaba katılmaktadır.
Detaylı bilgi için İzmir aile hukuku sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.